Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(36)
Forma i typ
Książki
(36)
Poradniki i przewodniki
(26)
Publikacje popularnonaukowe
(5)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(4)
Proza
(2)
Dostępność
dostępne
(39)
wypożyczone
(1)
Placówka
Biblioteka Główna - Wypożyczalnia
(24)
Oddział dla dzieci- Wypożyczalnia
(4)
Filia Miejska- Wypożyczalnia
(12)
Autor
Dumanowski Jarosław (1967- )
(2)
Dąbrowska Beata Anna
(2)
Makarowska Magdalena
(2)
Musiałowska Dominika
(2)
Andrew Mark
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Barton Robin
(1)
Bennet Sarah
(1)
Bernstone Niklas (1975- )
(1)
Bielińska Halina
(1)
Boratyńska Katarzyna (tłumacz)
(1)
Borkowska Paulina (dietetyk)
(1)
Brazier Brandan (1975- )
(1)
Brunton John
(1)
Büchner SaBine (1964- )
(1)
Chmiel Artur (tłumacz)
(1)
Ciecieląg Grzegorz
(1)
Cieśla-Szymańska Dominika (1975- )
(1)
Crupain Michael
(1)
Czekański Marek (1948- )
(1)
Czepczyński Mariusz
(1)
Daszewska Marzena
(1)
Dąbrowska Ewa (internista)
(1)
Dąbrowska Ewa (nauki medyczne)
(1)
Edwards Laura
(1)
Finney Teresa
(1)
Gleeson Bridget
(1)
Grabowska Ałbena (1971- )
(1)
Hejmen Przemysław
(1)
Hellberg Christian (1972- )
(1)
Hillis Anne
(1)
Iwaszkiewicz Maria (1924-2019)
(1)
Jagodzińska-Zieleniak Maria
(1)
Jóźwiak Bożena
(1)
Jönsson Karoline (1988- )
(1)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(1)
Kulawik Ida
(1)
Kulesza-Gulczyńska Barbara
(1)
Kłosińska Kinga
(1)
Lewandowska Agata
(1)
Läckberg Camilla (1974- )
(1)
Maxwell Virginia (1962- )
(1)
Małecki Paweł (gastronomia)
(1)
Michalak Agata (1981- )
(1)
Millard Kerry
(1)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński Daniel (1982- )
(1)
Moroz Artur
(1)
Murray Michael T
(1)
Nowicki Wojciech (tłumacz)
(1)
Okrasa Karol (1978- )
(1)
Perepeczko Agnieszka (1942- )
(1)
Pievani Telmo
(1)
Przybylok Rafał
(1)
Płonczyńska Aleksandra
(1)
Quinn Jaremy
(1)
Ranger Helen
(1)
Roizen Michael F
(1)
Rotter Barbara
(1)
Sapała Marta (1974- )
(1)
Sawicka Inga
(1)
Shen Michael
(1)
Sikora Jacek (1950- )
(1)
Skopińska Agnieszka
(1)
Slater Lee (1971- )
(1)
Smolińska Jadwiga
(1)
Spiker Ted
(1)
Starmach Agata
(1)
Starmach Anna (1987- )
(1)
Stefańczyk Agnieszka
(1)
Stone Penelope
(1)
Städing Sabine (1965- )
(1)
Szaciłło Karolina
(1)
Szaciłło Maciej
(1)
Szelągowska Grażyna
(1)
Targowski Michał (historyk)
(1)
Teperek Agata
(1)
Trenchi Cinzia
(1)
Vico Andrea
(1)
Wasilkowski Mateusz
(1)
Waterson Luke (1981- )
(1)
Wojciechowska-Danek Dorota (1987- )
(1)
Wrzosek Michał
(1)
Wysokińska Katarzyna
(1)
Zaguła Beata
(1)
Zaguła Wojciech
(1)
Zak Zuza
(1)
Zielewska Joanna
(1)
Zielewska Joanna (dietetyka)
(1)
Ładocha Daria
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(8)
2010 - 2019
(26)
2000 - 2009
(1)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(31)
1989-2000
(2)
2001-
(1)
1901-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(36)
Język
polski
(35)
nieznany (po)
(1)
Odbiorca
Dzieci
(4)
6-8 lat
(3)
9-13 lat
(3)
8-13 lat
(1)
Dorośli
(1)
Kobiety
(1)
Młodzież
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(6)
Literatura amerykańska
(1)
Temat
Odżywianie
(6)
Zdrowe odżywianie
(6)
Przepisy kulinarne
(4)
Dieta owocowo-warzywna
(3)
Dietetyka
(3)
Kucharstwo
(3)
Kuchnia polska
(3)
Kultura stołu
(3)
Przetwory owocowo-warzywne
(3)
Warzywa
(3)
Zdrowy styl życia
(3)
Żywność
(3)
Boże Narodzenie
(2)
Insulinooporność
(2)
Jakość żywności
(2)
Książka kucharska
(2)
Kulinaria
(2)
Napoje bezalkoholowe
(2)
Potrawy dietetyczne
(2)
Potrawy dla dzieci
(2)
Potrawy jarskie
(2)
Soki
(2)
Aromaty spożywcze
(1)
Artyści
(1)
Bezpieczeństwo żywnościowe
(1)
Cukrzyca
(1)
Czarownice i czarownicy
(1)
Desery
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dieta startowa
(1)
Dieta wysokotłuszczowa
(1)
Dumanowski, Jarosław (1967- )
(1)
Ekologiczny styl życia
(1)
Freeganizm
(1)
Gospodarka żywnościowa
(1)
Gotowanie
(1)
Grzyby
(1)
Herbata
(1)
Higiena odżywiania
(1)
Iwaszkiewicz, Jarosław (1894-1980)
(1)
Iwaszkiewicz, Maria (1924-2019)
(1)
Kino kultowe
(1)
Kolacja
(1)
Kompot
(1)
Konfitury i dżemy
(1)
Konsumenci (ekonomia)
(1)
Kuchnia szwedzka
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Kuchnie świata
(1)
Leczenie dietą
(1)
Likiery
(1)
Magia
(1)
Marmolady i powidła
(1)
Marnotrawstwo żywności
(1)
Marynaty (produkty spożywcze)
(1)
Medycyna niekonwencjonalna
(1)
Mięso gęsie
(1)
Monokultura (rolnictwo)
(1)
Nalewka (napój alkoholowy)
(1)
Napoje
(1)
Napoje alkoholowe
(1)
Obiad
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Odporność
(1)
Oszczędność
(1)
Owoce
(1)
Ozdoby choinkowe
(1)
Posiłki na wynos
(1)
Postawy
(1)
Potrawy szybkie i łatwe
(1)
Produkty ekologiczne
(1)
Przyjaźń
(1)
Przyprawy
(1)
Rozrzutność
(1)
Rośliny uprawne
(1)
Rośliny użytkowe
(1)
Smoothies
(1)
Sportowcy
(1)
Wegetarianizm
(1)
Winnice
(1)
Wpływ na zdrowie
(1)
Zakupy
(1)
Zdrowe żywienie
(1)
Zielarstwo
(1)
Śmieci
(1)
Żywność ekologiczna
(1)
Temat: czas
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(4)
Afryka Południowa
(1)
Argentyna
(1)
Australia
(1)
Chile
(1)
Francja
(1)
Grecja
(1)
Gruzja
(1)
Hiszpania
(1)
Kanada
(1)
Liban
(1)
Maroko
(1)
Niemcy
(1)
Nowa Zelandia
(1)
Portugalia
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Słowacja
(1)
Słowenia
(1)
Turcja
(1)
Wielka Brytania
(1)
Węgry
(1)
Włochy
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(14)
Poradnik
(14)
Przepisy kulinarne
(12)
Publikacja bogato ilustrowana
(11)
Opowiadania i nowele
(2)
Publicystyka
(2)
Opracowanie
(1)
Przewodnik turystyczny
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Reportaż
(1)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(875)
Edukacja i pedagogika
(625)
Socjologia i społeczeństwo
(458)
Psychologia
(355)
Literaturoznawstwo
(333)
Kulinaria
(36)
Medycyna i zdrowie
(316)
Kultura i sztuka
(168)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(159)
Biologia
(156)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(150)
Religia i duchowość
(142)
Hobby i czas wolny
(129)
Geografia i nauki o Ziemi
(78)
Podróże i turystyka
(78)
Rozwój osobisty
(71)
Filozofia i etyka
(66)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(65)
Etnologia i antropologia kulturowa
(57)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(55)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(49)
Kultura fizyczna i sport
(46)
Językoznawstwo
(41)
Styl życia, moda i uroda
(39)
Zarządzanie i marketing
(37)
Fizyka i astronomia
(29)
Media i komunikacja społeczna
(25)
Ochrona środowiska
(20)
Architektura i budownictwo
(18)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(18)
Inżynieria i technika
(15)
Chemia
(14)
Praca, kariera, pieniądze
(13)
Dom i ogród
(12)
Informatyka i technologie informacyjne
(12)
Nauka i badania
(12)
Rolnictwo i leśnictwo
(12)
Matematyka
(11)
Transport i logistyka
(10)
Archeologia
(9)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(4)
Filozofia
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Styl życia
(1)
Thriller
(1)
psychologia
(1)
36 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Filia Miejska- Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Szkoła Przyszłości)
Nagradzana, literacka książka popularnonaukowa, która zabierze cię w kolorową podróż, podczas której odkryjesz tysiące roślin udomowionych przez człowieka, mających duży wpływ na nasz świat. Każdy stragan skrywa fascynujące tajemnice i ciekawostki. Czy wiesz, że kiedyś banany miały pestki, a niektóre migdały są trujące? Rośliny nie tylko są źródłem pożywienia, otrzymujemy z nich przyprawy, lekarstwa, pozyskujemy surowce. Wzbudzały zainteresowanie królów i przynosiły im ogromne bogactwa. Ich historia pomaga zrozumieć teraźniejszość i stawić czoła przyszłości. Przez tysiąclecia kształtowały nasze smaki i węch, w rezultacie zmieniając też i nasze przyzwyczajenia. Myślimy, że my je udomowiliśmy, kiedy tak naprawdę, to one udomowiły nas! Na fascynujących opowieściach dziadka profesora się nie skończy. Spotkasz ludzi z całego świata, a na samym końcu książki znajdziesz przepisy na smaczne potrawy z różnych kontynentów. Książka otrzymała nagrodę dzieci w konkursie Stowarzyszenia Ekologów Legambiente i Nagrodę Andersena w kategorii najlepsza książka popularnonaukowa. Książka z serii „Szkoła Przyszłości”. W duchu holistycznej edukacji łączy na pozór odległe obszary wiedzy (biologię, nauki społeczne, geografię, historię, kulturę), aby rozwijać myśleć przyczynowo-skutkowe, i przynosić głębsze zrozumienie złożonej natury wyzwań i problemów przyszłości. Wiedza sama wchodzi do głowy!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci- Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Geografia Świata (1 egz.)
Filia Miejska- Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 91 III (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Miejska- Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czajnikowy.pl : dobra herbata / Rafał Przybylok. - Warszawa: Nasza księgarnia , 2017. - 316, [4] strony : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
Po lekturze tej książki już nikt nie spojrzy na herbatę jak na coś prozaicznego. W dobie zdrowego stylu życia i dostępności produktów z całego świata herbaciana pasja jest naturalną konsekwencją rosnącej ciekawości i świadomości kulinarnej. Rafał Przybylok zabierze nas w fascynującą podróż po herbacianych polach i opowie o tym, co każdy miłośnik herbaty wiedzieć powinien – przybliży odmiany, sposoby uprawy i parzenia, przytoczy mity i legendy, zdradzi przepisy na swoje ulubione herbaciane napoje – zarówno autorskie, jak i wywodzące się z tradycji różnych krajów. Rafał Przybylok – pasjonat herbaty, szczególnie yerba mate, popularyzator kultury herbacianej oraz zwyczaju świadomego picia herbaty. Publikuje teksty i prowadzi tematyczny program na portalu Czajnikowy.pl. Udziela się jako ekspert w mediach, głosi prelekcje, prowadzi warsztaty tematyczne. Jest właścicielem herbaciarni w Zabrzu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Filia Miejska- Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Dowiedz się, jak codzienny dobór tego, co się je, a także pory jedzenia, mogą wpływać na stan zdrowia, energię, życie seksualne, tuszę, nastawienie do życia i starzenie się.
Autorzy proponują 31-dniowy harmonogram ułatwiający zmianę nawyków żywieniowych, bo tylko ona pomoże uregulować wydatkowanie energii, poprawić nastawienie do życia i opóźnić proces starzenia. Oprócz praktycznych wskazówek, kiedy i co jeść, zalecają strategie na rozmaite zawirowania życiowe, wykorzystując do tego wiedzę o regułach, którymi rządzi się ludzki organizm. Radzą, czym się żywić, gdy dokucza stres, ogarnia smutek albo dopada złość wywołana głodem, co zjeść przed pierwszą randką, rozmową kwalifikacyjną czy podjęciem ważnej decyzji, a także jak się żywić, by zapobiegać nowotworom, cukrzycy i wielu innym chorobom i dolegliwościom. Ta wszechstronna, miarodajna i inspirująca książka pomoże ulepszyć nasze życie pod wieloma względami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Miejska- Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na marne / Marta Sapała. - Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2019. - 284 [4] strony ; 22 cm
(Reportaż / Wydawnictwo Czarne)
Mówi się, że z roku na rok marnujemy coraz więcej żywności, a w śmietnikach lądują kilogramy resztek, które mogłyby stanowić pełnowartościowe pożywienie. Wyrzucamy to, co wydaje nam się niejadalne: sterty ziemniaczanych obierków, dziesiątki suchych kromek chleba, resztki jogurtu zalegające na dnie plastikowych kubeczków, obite jabłka, opakowania z przeterminowanym makaronem, którego nie zdążyliśmy ugotować. Ale czy na pewno marnotrawstwo żywieniowe rośnie w tak szybkim tempie, jak straszą nas media? Marta Sapała postanowiła zbadać ten temat. Rozmawia z ludźmi, którzy żywią się tym, co znajdą w śmietnikach, zagląda do kompostowników i kuchennych szafek swoich rozmówców, szpera w kontenerach przy dyskontach spożywczych, oddaje głos ludziom bez domu i tym, którzy oszczędzanie mają we krwi. Odwiedza miejsca, w których powstaje żywność, i te, w których kończy się jej droga. Zagląda do magazynów w supermarketach i bankach żywności. Ludzkie portrety splata ze statystykami i opiniami ekspertów. Nie boi się również podawać w wątpliwość powtarzanych w mediach obiegowych opinii dotyczących marnotrawstwa. „Na marne” to zbiór reportaży o naszych codziennych nawykach i doskonała lekcja odpowiedzialnej konsumpcji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-92 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mała szkoła gotowania / z niemieckiego przełożyła Jadwiga Smolińska. - Warszawa : "Świat Książki", 1996 ([s.l.] : GGP). - 235, [2] stron : fotografie kolorowe ; 21 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Miejska- Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Petronela z Jabłoniowego Sadu / Sabine Städing)
Petronela ma pełne ręce roboty w okresie przedświątecznym. W swojej czarodziejskiej kuchni piecze ciasteczka i ozdabia dom dekoracjami świątecznymi. Chcesz piec i majsterkować razem z czarownicą? W tej książce znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka oraz pomysły na ozdoby choinkowe i prezenty. Czekanie na Święta jest naprawdę magicznym czasem! [Nota Wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Miejska- Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Boże Narodzenie (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: 60 pysznych przepisów na potrawy, które dzieci uwielbiają gotować i jeść.
Ania Starmach, jurorka Master Chefa Juniora, prezentuje przepisy dla małych kucharzy. Przygotujcie puszyste placuszki serowe z bananami, ugotujcie wspólnie makaron z domowym pesto pachnącym świeżymi ziołami, lub, na deser, soczyste i słodkie owoce pod kruszonką. Ania pokazuje, że gotowanie to wspaniały pomysł na twórcze i radosne spędzenie czasu dla całej rodziny. W książce znajdziecie wyjątkowe propozycje na każdy posiłek dnia wzbogacone o sprytne triki i ciekawostki. Dowiedzcie się, jak z pomocą balonika zrobić miseczki z czekolady, jak szybko i ładnie obrać mango, w jaki sposób sprawdzić świeżość jajka, jak przygotować własny ketchup i szybko pokroić cebulę. Poznacie wiele ważnych sekretów, które dzieciom pozwolą nauczyć się samodzielności w kuchni, a rodzicom przyniosą radość ze wspólnego gotowania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jedzenie, które leczy / Karolina i Maciej Szaciłło. - Warszawa : Zwierciadło, copyright 2017. - 295, [1] strona : fotografie ; 25 cm.
Na okładce: Kuchnia zgodna z zasadami medycyny ajurwedyjskiej.
Jesteś tym, co... jesz. Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę, że to, co jemy wpływa zarówno na naszą witalność, wagę, stan naszej skóry czy włosów, ale również na kondycję naszego całego organizmu, w tym szczególnie na stan naszych narządów. Z jakich produktów, ziół i przypraw powinniśmy komponować menu, aby mieć energię i cieszyć się zdrowiem? Odpowiedź znajdziesz w książce "Jedzenie, które leczy". Karolina i Maciej Szaciłło skorzystali z mądrości najstarszej znanej ludzkości medycyny - ajurwedy. Ten liczący 5 tysięcy lat system medyczny podchodzi do zdrowia w sposób holistyczny. Pomaga powrócić i utrzymać stan równowagi. Czy istnieje jedna, idealnie dobrana dieta dla każdego? Nie. Każdy z nas jest bowiem inny. Różnimy się nie tylko widocznymi elementami jak wzrost, waga, płeć czy kolor skóry. Mamy m.in. inne trawienie, różne zapotrzebowanie energetyczne. Mało tego nasze potrzeby zmieniają się wraz ze zmiennością otaczającego nas świata. Innego rodzaju przyprawy i smaki są nam potrzebne zimą, a inne upalnym latem. Autorzy nie tylko podadzą przepisy na proste i smaczne posiłki sprzyjające zdrowiu, ale podpowiedzą, jak odnaleźć swoją drogę do zdrowia i radości życia. [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka jest podzielona na cztery części. Opisane zostały w niej propozycje napojów na bazie owoców, napojów owocowo–warzywnych, takich, które zawierają wyłącznie jarzyny oraz napoje bazujące na roślinach zbożowych z dodatkiem owoców, warzyw i orzechów. Każdy rozdział zawiera proste, zdrowe receptury, które wzbogacą naszą dietę, a także wskazówki, jak oswoić się z nową filozofią odżywiania, podkreślającą istotę korzystania z tego, co oferuje nam natura, tak aby cieszyć się dobrym samopoczuciem. Podane przepisy zredagowano w ten sposób, by uwzględniały łatwość przygotowania, prostotę oraz walor dietetyczny zdrowych napojów tłoczonych na zimno, idealnych na śniadanie albo jako przekąska. W odróżnieniu od wielu innych napojów, wolno tłoczone soki naturalne stanowią cenne uzupełnienie kompletnej, zdrowej i zbilansowanej diety. Dostarczają organizmowi wartościowe składniki odżywcze, jak również sole mineralne, witaminy oraz błonnik zawarty w orzechach, owocach, warzywach czy roślinach zbożowych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Parzyziółko / Dorota Wojciechowska-Danek. - Warszawa : Wydawnictwo TADAM - Część Grupy Wydawniczej Vectio, 2018. - 80, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 27x14 cm.
Profesor Parzyziółko zaprasza do tajemniczego świata ziół! Dzięki zapiskom profesora odkryjesz sekrety ziół i zawodu Zielarza, dowiesz się, co wspólnego Bazyliszek ma z bazylią, po co starożytni Rzymianie nosili liście laurowe na głowie i czego najbardziej boją się komary. Parzyziółko uchyli drzwi zielarskiej pracowni, gdzie trzyma swoje najcenniejsze zbiory, a przy okazji zdradzi kilka przepisów na domowe mikstury. Parzyziółko to kieszonkowy przewodnik dla najmłodszych. Jego zadaniem jest zachęcenie dziecka do zostania zielarskim odkrywcą. Książka zawiera bezpieczny zakres wiedzy dla młodego czytelnika. Wprowadza w świat ziół poprzez ich historie i codzienne zastosowanie. W skład Zielarskiego przewodnika wchodzi: - opis zawodu zielarza; - zielnik z opisem 20 ziół; - informacje o wykorzystywaniu ziół w kuchni, medycynie, kosmetyce; - wgląd w laboratorium profesora Parzyziółko i w jego tajemnice; - zbiór przepisów na domowe mikstury; - informacje o tym jak hodować zioła w domowym zaciszu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci- Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Świat Roślin (1 egz.)
Książka
W koszyku
Szybko i zdrowo : fast food w wersji fit / Michał Wrzosek. - Warszawa : Burda Media Polska, 2018. - 173, [3] strony : fotografie ; 22 cm.
Na okładce : Dietetyk poleca!
Zdrowy fast food? Czy to możliwe? Otóż tak i niech ta książka będzie na to dowodem! Znajdziesz tu ponad 30 przepisów na szybkie i klasyczne dania, dodatki i sosy, które zaspokoją apetyt nawet największego fana fast foodów. Ponadto dowiesz się co czyni fast food niezdrowym, jak spożywanie szybkich posiłków kupionych na mieście wpływa na twoje zdrowie i sylwetkę, które z popularnych dań jest najbardziej kaloryczne i czym możemy je zastąpić.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Polska" proponuje rewolucję w gotowaniu i kulinarną podróż przez polskie dania i ludowe tradycje. Zuza Zak zaprasza do swojej polskiej kuchni, proponując inspirujące podejście zarówno do potraw znanych od dawna, jak i do nowych składników. Sałatka jarzynowa z krabem i pierogi ze szpinakiem i kaszą, bigos z dziczyzną, drinki z krupniku i żubrówki, staroświeckie pączki z konfiturą z róży... Te magiczne przepisy przedstawione są na tle historii Polski, jej malowniczych krajobrazów i wciąż zmieniających się ludzi. To zachwycająca, oryginalna, nowa polska kuchnia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Miejska- Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta KETO dla kobiet / Joanna Zielewska. - Wydanie drugie. - Warszawa : Ringier Axel Springer, copyright 2024. - 159 stron : ilustracje ; 24 cm.
Na okładce: Najlepiej dopasowana do naszych potrzeb.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Do szkoły, do pracy, na trening.
Domowa dieta pudełkowa: - jako alternatywa modnych diet z dostawą do domu, które są dość kosztowne i nie zawsze dobrej jakości - dzienny zestaw posiłków byłby do przygotowania maks. w 30 minut - z podaniem kalorii i wartości odżywczych - opatrzone dla łatwiejszej nawigacji ikonkami (np. bez glutenu, bez laktozy, wege itp.) - porcje dla jednej osoby lub pary Zarys: - Wprowadzenie: o kondycji i potrzebach organizmu wiosną, z punktu widzenia: ekspertów: dietetyka, trenera fitness, psychologa (z nazwiska) - Dlaczego i kiedy dieta pudełkowa może mieć sens i jak ją stosować - Kwestia opakowań i akcesoriów, które ułatwiają życie (lunch boxy, termosy, blendery itp) - pod kontem funkcjonalności i bezpieczeństwa dla zdrowia - Ciekawostki żywieniowe - praktyczne ale i do poczytania - Obszerna część posiłkowa - dużo dań (ok 100 ). Podział dowolny, ale jako że z założenia dieta pudełkowa ma ułatwiać życie osobom zabieganym, podzieliłabym na śniadania, lunche i kolacje + zdrowe przekąski do dodawania wg uznania. Te na ciepło powinny być też smaczne na zimno, gdy nie ma możliwości odgrzania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej