Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(36)
Forma i typ
Książki
(36)
Poradniki i przewodniki
(26)
Publikacje popularnonaukowe
(5)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(4)
Proza
(2)
Dostępność
dostępne
(40)
Placówka
Biblioteka Główna - Wypożyczalnia
(24)
Oddział dla dzieci- Wypożyczalnia
(4)
Filia Miejska- Wypożyczalnia
(12)
Autor
Dumanowski Jarosław (1967- )
(2)
Dąbrowska Beata Anna
(2)
Makarowska Magdalena
(2)
Musiałowska Dominika
(2)
Andrew Mark
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Barton Robin
(1)
Bennet Sarah
(1)
Bernstone Niklas (1975- )
(1)
Bielińska Halina
(1)
Boratyńska Katarzyna (tłumacz)
(1)
Borkowska Paulina (dietetyk)
(1)
Brazier Brandan (1975- )
(1)
Brunton John
(1)
Büchner SaBine (1964- )
(1)
Chmiel Artur (tłumacz)
(1)
Ciecieląg Grzegorz
(1)
Cieśla-Szymańska Dominika (1975- )
(1)
Crupain Michael
(1)
Czekański Marek (1948- )
(1)
Czepczyński Mariusz
(1)
Daszewska Marzena
(1)
Dąbrowska Ewa (internista)
(1)
Dąbrowska Ewa (nauki medyczne)
(1)
Edwards Laura
(1)
Finney Teresa
(1)
Gleeson Bridget
(1)
Grabowska Ałbena (1971- )
(1)
Hejmen Przemysław
(1)
Hellberg Christian (1972- )
(1)
Hillis Anne
(1)
Iwaszkiewicz Maria (1924-2019)
(1)
Jagodzińska-Zieleniak Maria
(1)
Jóźwiak Bożena
(1)
Jönsson Karoline (1988- )
(1)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(1)
Kulawik Ida
(1)
Kulesza-Gulczyńska Barbara
(1)
Kłosińska Kinga
(1)
Lewandowska Agata
(1)
Läckberg Camilla (1974- )
(1)
Maxwell Virginia (1962- )
(1)
Małecki Paweł (gastronomia)
(1)
Michalak Agata (1981- )
(1)
Millard Kerry
(1)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński Daniel (1982- )
(1)
Moroz Artur
(1)
Murray Michael T
(1)
Nowicki Wojciech (tłumacz)
(1)
Okrasa Karol (1978- )
(1)
Perepeczko Agnieszka (1942- )
(1)
Pievani Telmo
(1)
Przybylok Rafał
(1)
Płonczyńska Aleksandra
(1)
Quinn Jaremy
(1)
Ranger Helen
(1)
Roizen Michael F
(1)
Rotter Barbara
(1)
Sapała Marta (1974- )
(1)
Sawicka Inga
(1)
Shen Michael
(1)
Sikora Jacek (1950- )
(1)
Skopińska Agnieszka
(1)
Slater Lee (1971- )
(1)
Smolińska Jadwiga
(1)
Spiker Ted
(1)
Starmach Agata
(1)
Starmach Anna (1987- )
(1)
Stefańczyk Agnieszka
(1)
Stone Penelope
(1)
Städing Sabine (1965- )
(1)
Szaciłło Karolina
(1)
Szaciłło Maciej
(1)
Szelągowska Grażyna
(1)
Targowski Michał (historyk)
(1)
Teperek Agata
(1)
Trenchi Cinzia
(1)
Vico Andrea
(1)
Wasilkowski Mateusz
(1)
Waterson Luke (1981- )
(1)
Wojciechowska-Danek Dorota (1987- )
(1)
Wrzosek Michał
(1)
Wysokińska Katarzyna
(1)
Zaguła Beata
(1)
Zaguła Wojciech
(1)
Zak Zuza
(1)
Zielewska Joanna
(1)
Zielewska Joanna (dietetyka)
(1)
Ładocha Daria
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(8)
2010 - 2019
(26)
2000 - 2009
(1)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(31)
1989-2000
(2)
2001-
(1)
1901-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(36)
Język
polski
(35)
nieznany (po)
(1)
Odbiorca
Dzieci
(4)
6-8 lat
(3)
9-13 lat
(3)
8-13 lat
(1)
Dorośli
(1)
Kobiety
(1)
Młodzież
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(6)
Literatura amerykańska
(1)
Temat
Odżywianie
(6)
Zdrowe odżywianie
(6)
Przepisy kulinarne
(4)
Dieta owocowo-warzywna
(3)
Dietetyka
(3)
Kucharstwo
(3)
Kuchnia polska
(3)
Kultura stołu
(3)
Przetwory owocowo-warzywne
(3)
Warzywa
(3)
Zdrowy styl życia
(3)
Żywność
(3)
Boże Narodzenie
(2)
Insulinooporność
(2)
Jakość żywności
(2)
Książka kucharska
(2)
Kulinaria
(2)
Napoje bezalkoholowe
(2)
Potrawy dietetyczne
(2)
Potrawy dla dzieci
(2)
Potrawy jarskie
(2)
Soki
(2)
Aromaty spożywcze
(1)
Artyści
(1)
Bezpieczeństwo żywnościowe
(1)
Cukrzyca
(1)
Czarownice i czarownicy
(1)
Desery
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dieta startowa
(1)
Dieta wysokotłuszczowa
(1)
Dumanowski, Jarosław (1967- )
(1)
Ekologiczny styl życia
(1)
Freeganizm
(1)
Gospodarka żywnościowa
(1)
Gotowanie
(1)
Grzyby
(1)
Herbata
(1)
Higiena odżywiania
(1)
Iwaszkiewicz, Jarosław (1894-1980)
(1)
Iwaszkiewicz, Maria (1924-2019)
(1)
Kino kultowe
(1)
Kolacja
(1)
Kompot
(1)
Konfitury i dżemy
(1)
Konsumenci (ekonomia)
(1)
Kuchnia szwedzka
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Kuchnie świata
(1)
Leczenie dietą
(1)
Likiery
(1)
Magia
(1)
Marmolady i powidła
(1)
Marnotrawstwo żywności
(1)
Marynaty (produkty spożywcze)
(1)
Medycyna niekonwencjonalna
(1)
Mięso gęsie
(1)
Monokultura (rolnictwo)
(1)
Nalewka (napój alkoholowy)
(1)
Napoje
(1)
Napoje alkoholowe
(1)
Obiad
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Odporność
(1)
Oszczędność
(1)
Owoce
(1)
Ozdoby choinkowe
(1)
Posiłki na wynos
(1)
Postawy
(1)
Potrawy szybkie i łatwe
(1)
Produkty ekologiczne
(1)
Przyjaźń
(1)
Przyprawy
(1)
Rozrzutność
(1)
Rośliny uprawne
(1)
Rośliny użytkowe
(1)
Smoothies
(1)
Sportowcy
(1)
Wegetarianizm
(1)
Winnice
(1)
Wpływ na zdrowie
(1)
Zakupy
(1)
Zdrowe żywienie
(1)
Zielarstwo
(1)
Śmieci
(1)
Żywność ekologiczna
(1)
Temat: czas
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(4)
Afryka Południowa
(1)
Argentyna
(1)
Australia
(1)
Chile
(1)
Francja
(1)
Grecja
(1)
Gruzja
(1)
Hiszpania
(1)
Kanada
(1)
Liban
(1)
Maroko
(1)
Niemcy
(1)
Nowa Zelandia
(1)
Portugalia
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Słowacja
(1)
Słowenia
(1)
Turcja
(1)
Wielka Brytania
(1)
Węgry
(1)
Włochy
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(14)
Poradnik
(14)
Przepisy kulinarne
(12)
Publikacja bogato ilustrowana
(11)
Opowiadania i nowele
(2)
Publicystyka
(2)
Opracowanie
(1)
Przewodnik turystyczny
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Reportaż
(1)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(873)
Edukacja i pedagogika
(621)
Socjologia i społeczeństwo
(458)
Psychologia
(353)
Literaturoznawstwo
(333)
Kulinaria
(36)
Medycyna i zdrowie
(316)
Kultura i sztuka
(168)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(159)
Biologia
(151)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(150)
Religia i duchowość
(142)
Hobby i czas wolny
(129)
Geografia i nauki o Ziemi
(78)
Podróże i turystyka
(77)
Rozwój osobisty
(70)
Filozofia i etyka
(66)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(65)
Etnologia i antropologia kulturowa
(57)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(55)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(49)
Kultura fizyczna i sport
(46)
Językoznawstwo
(41)
Styl życia, moda i uroda
(39)
Zarządzanie i marketing
(37)
Fizyka i astronomia
(29)
Media i komunikacja społeczna
(25)
Ochrona środowiska
(20)
Architektura i budownictwo
(18)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(18)
Inżynieria i technika
(15)
Chemia
(14)
Praca, kariera, pieniądze
(13)
Dom i ogród
(12)
Informatyka i technologie informacyjne
(12)
Nauka i badania
(12)
Rolnictwo i leśnictwo
(12)
Matematyka
(11)
Transport i logistyka
(10)
Archeologia
(9)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(4)
Filozofia
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Styl życia
(1)
Thriller
(1)
psychologia
(1)
36 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Miejska- Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wegańska rewolucja w spojrzeniu na dietę sportowca! Najbardziej kompleksowy program zdrowego odżywiania dla ludzi chcących żyć aktywnie. Niezależnie od tego, czy jesteś profesjonalnym sportowcem, czy chcesz po prostu wzmocnić swoją ogólną kondycję, Wege siła wspomoże cię w osiągnięciu celu. To długoterminowy plan żywienia oparty wyłącznie na diecie roślinnej, który pomoże ci uzyskać zdrowe, zgrabne ciało, lepszą kondycję psychiczną, a także zapewni ci mnóstwo energii i witalności. Został opracowany przez Brendana Braziera – atletę, maratończyka i byłego kulturystę, który od lat swoją doskonałą formę zawdzięcza wegańskiemu odżywianiu. Dzięki tej książce dowiesz się jak: zredukować tłuszcz i zwiększyć masę mięśniową; zwiększyć ogólną odporność; spać lepiej i spokojniej; zadbać o lepszy nastrój; zredukować widoczne oznaki starzenia; obniżyć cholesterol; mieć więcej życiowej energii i jaśniejszy umysł; pozbyć się chęci na śmieciowe, pozbawione wartości odżywczych jedzenie. W książce Wege siła znajdziesz również: 12-tygodniowy plan żywienia składający się z pełnowartościowych posiłków; ponad 100 przepisów na smaczne dania, pozbawione składników, które negatywnie wpływają na twoje zdrowie, takich jak soja, pszenica czy gluten, przekąski, żele energetyczne i napoje sportowe – idealne podczas ćwiczeń i wysiłku fizycznego. ` To jest jedna z tych książek, które mogą zmienić twoje życie. Za oceanem pokochało ją już miliony czytelników.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta książka to jedyna na rynku pozycja zawierająca zbiór przepisów na prawidłowe i zdrowe wyjście z diety warzywno-owocowej! Znajdziesz w niej: informacje dotyczące kolejnych etapów wychodzenia z postu – pełny program w jednym miejscu, 115 doskonałych przepisów zgodnych z protokołem wyjścia z diety, listę produktów niezbędnych do przeprowadzenia każdego z etapów wychodzenia, przykładowe zestawy menu, sprytne wskazówki, porady dietetyczne i triki na właściwe odmierzanie składników i porcji posiłków. Wszystko, co musisz wiedzieć o zdrowej diecie i wychodzeniu z postu warzywno-owocowego - zebrane w jednym miejscu "Wraz z poprzednimi tomami książka ta tworzy spójny program dietetyczny, który ułatwia trwałą zmianę nawyków żywieniowych. Dostarczając praktycznych przepisów kulinarnych na okres wychodzenia z diety warzywno-owocowej, uzupełnia też istotną lukę w publikacjach poświęconych tej diecie. Serdecznie polecam!" [dr Ewa Dąbrowska]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce : Tytuł nieoficjalny inspirowany serialem
Gratka dla fanów kultowego sitcomu z lat 90. Ta książka to zbiór przepisów na dania związane z serialem "Przyjaciele". Znajdziemy tutaj m.in.: zaręczynowe lazanie, niezawodną pizzę special, a także ciasteczka według receptury babci Phoebe, sprawdzony przepis na pieczonego indyka (i kanapkę z tego, co zostało), wystrzałową margaritę Rossa, truskawkowy dżem Moniki, ulubione sandwicze Joeya (tak, chodzi o te kultowe, z klopsikami), rozwodowe ciasto z dyni, flan urodzinowy Rachel, a także najlepsze na świecie muffiny z jedynego w swoim rodzaju Central Perku…
Gratka dla fanów kultowego sitcomu z lat 90. Ta książka to zbiór przepisów na dania związane z serialem "Przyjaciele". Znajdziemy tutaj m.in.: zaręczynowe lazanie, niezawodną pizzę special, a także ciasteczka według receptury babci Phoebe, sprawdzony przepis na pieczonego indyka (i kanapkę z tego, co zostało), wystrzałową margaritę Rossa, truskawkowy dżem Moniki, ulubione sandwicze Joeya (tak, chodzi o te kultowe, z klopsikami), rozwodowe ciasto z dyni, flan urodzinowy Rachel, a także najlepsze na świecie muffiny z jedynego w swoim rodzaju Central Perku… W książce znajduje się około 100 przepisów na przekąski, dania obiadowe, desery, napoje oraz całkiem spory wybór dań wege - coś z myślą o Phoebe.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: 80 przepisów bohaterów "Stulecia Winnych".
Nie ma wątpliwości, że kulinaria są nieodłączną częścią dziedzictwa narodowego. Czy można wyobrazić sobie podróż do Włoch lub Grecji pozbawioną tamtejszych smaków? Podobnie jest z kuchnią rodzinną - to dziedzictwo tworzone przez pokolenia. Smaki dzieciństwa, które wprawiają w zachwyt i pozwalają choć na chwilę wrócić do przeszłości. Przez sto lat rodzina Winnych tworzyła swoją smakową tradycję. Jej niebagatelną częścią są najrozmaitsze przetwory oraz nalewki i likiery. W książce "Przysmaki rodziny Winnych" znajdziesz aż 80 przepisów na te właśnie pyszności. [nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Miejska- Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Nowe, poszerzone, uzupełnione i uaktualnione wydanie.
Czy dieta małego dziecka jest właściwa? To pytanie zadają sobie z pewnością wszystkie matki. Autorki - znane specjalistki od żywienia dzieci - piszą o karmieniu piersią, o tym, jak i kiedy odstawić dziecko od piersi, jak nauczyć je spożywać pokarmy stałe, jak postępować z niejadkiem i o wielu innych sprawach związanych z odżywianiem dzieci. Wskazówki, rady i przepisy zawarte w tej książce z pewnością pomogą wszystkim mamom racjonalnie i zdrowo odżywiać swoje dzieci. Ten wspaniały poradnik warto mieć zawsze pod ręką!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia Iwaszkiewiczów : przepisy i anegdoty / Maria Iwaszkiewicz. - Wydanie 2. - Kraków : Znak Litera Nova, 2019. - 270, [2] strony : fotografie ; 22 cm.
Dzięki tej książce przeniesiesz się do rodzinnej kuchni Iwaszkiewiczów. Córka pisarza Maria przywołuje smaki dzieciństwa. Opowiada, co się jadło, z kim i w jakich okolicznościach. Autorka potrafi gotować, ale przede wszystkim lubi ludzi i umie z nimi rozmawiać. Kuchnia Iwaszkiewiczów to kompilacja trzech uwielbianych książek: Gawęd o jedzeniu, Z moim ojcem o jedzeniu oraz Gawęd o przyjęciach, które po latach doczekały się wydania w odświeżonej formie. Łatwe, praktyczne przepisy na potrawy międzywojennej i powojennej kuchni przeplatają się z opisami rytuałów towarzyszących robieniu konfitur czy przygotowywaniu bab wielkanocnych, które ojciec autorki pamiętał jeszcze ze swojego dzieciństwa. Przygotuj w domu dania wymyślone przez Iwaszkiewicza: kurę po literacku albo sałatkę z płytkiego morza. Dowiedz się, jak przyrządzić marynowane rydze, złociste bliny i aromatyczny sos jałowcowy. Poznaj historie spotkań Marii z Krzysztofem Kamilem Baczyńskim, Kornelem Makuszyńskim czy Witkacym.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przez lata karmiliśmy się przetworzonym, szybkim i nieskomplikowanym w obsłudze jedzeniem. Zapracowani, zabiegani, zestresowani - wrzucaliśmy na talerz to, co było najbliżej. Wiemy już, że tak nie musi być. Pragniemy przejąć kontrolę nad tym, co jemy, szukamy zdrowych produktów, lokalnych dostawców, czytamy etykietki. Karoline Jönsson mieszka na niewielkiej farmie na południu Szwecji. Jej towarzyszami są kurczęta, konie, koty oraz inne przygarnięte zwierzęta. Posadziła rośliny, drzewa, zbudowała szklarnię. Zbiera, sadzi, dogląda, a następnie tworzy proste i zdrowe potrawy. Żyje w naturalnym, spokojnym rytmie, dzięki któremu czuje się zrelaksowana i spełniona. Nie traci wcale kontaktu z ludźmi jest jedną z najbardziej popularnych blogerek szwedzkich, pisze do magazynów kulinarnych, wydaje książki. Zielona spiżarnia to podpowiedź, jak odnaleźć się w naturalnym świecie. Jak w ogródku lub na balkonie wyhodować wspaniałe rośliny, które ozdobią nasze wnętrza i talerze, nasycą żołądki, wzmocnią zdrowie, a nawet poprawią wygląd. Pełna przepięknych zdjęć, inspiruje do pełniejszego życia. Wierzę, że trzeba żyć z pasją niezależnie od tego, co to dla kogoś znaczy: czy rozumie się przez to skakanie ze spadochronem, przeprowadzkę na drugą stronę kuli ziemskiej czy jak w przypadku zapalonych zbieraczy antyków – obcowanie z historią. Moje serce bije trochę szybciej wiosną, gdy widzę pierwsze chwasty, przygotowuję ziemię i ufajdanymi rękami sieję nasiona, zbieram sok z brzozy albo później, gdy jesienią wyciągam oblepionego ziemią żółtego buraka. I kiedy w środku zimy mogę przygotować posiłek z produktów z własnego ogródka.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wegańskie gofry, koktajl Shreka, trójkolorowy humus, torcik bounty, mrożona kawa bananowa - na co macie ochotę? Oto książka pełna pomysłów na atrakcyjne roślinne dania oparte na warzywach, owocach, zbożach, kaszach, orzechach i pestkach. Są tu pyszne i kolorowe śniadania, przegryzki do pracy i szkoły, obiady, kolacje, efektowne przysmaki na kinderparty i… bardzo zdrowe wersje niezdrowych słodyczy. Rodzice niejadków, alergików i dzieci z nietolerancją laktozy i glutenu oraz wszyscy amatorzy kuchni wegańskiej znajdą tu prawdziwą kopalnię kuchennych inspiracji. A dzięki malarskim ilustracjom Agnieszki Skopińskiej na pewno nie pogubią się w składnikach. Gotujcie z tą książką, by dołączyć do najzdrowszej bandy świata!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Filia Miejska- Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Warzywa, które leczą : przepisy na zdrowie i odporność / Agata Lewandowska. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2020. - 279 stron : ilustracje ; 24 cm.
Warzywa są zdrowe – to każdy wie. Dlaczego zatem jadamy ich tak mało? Czasem brakuje nam pomysłu na urozmaicone smaczne warzywne posiłki. A przecież warzywa to nie tylko mizeria i plasterek pomidora na kanapkę! W tej książce znajdziesz przepisy na łatwe i niebanalne potrawy z warzywami w roli głównej: pożywne zupy i obiady, atrakcyjne przekąski (takie jak warzywne gofry, frytki czy muffinki) oraz domowe soki i koktajle. Opisano w niej ponad dwadzieścia najpopularniejszych warzyw i ich prozdrowotne właściwości. Dowiedz się zatem, co jeść, by wspomóc walkę z cukrzycą, nadciśnieniem i chorobami stawów. Po które warzywo sięgnąć, by wzmocnić odporność lub zadbać o prawidłową kondycję oczu, włosów i skóry? Jakie posiłki wspomogą pracę jelit? Jak warzywna dieta wpisuje się w profilaktykę schorzeń sercowo-naczyniowych?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Miejska- Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Insulinooporność : łatwe lunchboxy / Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska. - Wydanie 1. - Łódź : JK Wydawnictwo, 2020. - 208 stron : ilustracje ; 21 cm.
Czy możliwe jest zachowanie zasad diety dla insulinoopornych podczas przyrządzania szybkich posiłków do pracy czy szkoły? Jak najbardziej! Przepisy Magdaleny Makarowskiej na tytułowe lunchboxy są łatwe w przygotowaniu, zdrowe i pyszne. Podzielone na cztery kategorie: śniadania, drugie śniadania/podwieczorki, obiady i kolacje, pozwolą wszystkim zabieganym cieszyć się zrobionymi samodzielnie, pełnowartościowymi posiłkami. Co ważne, obok niektórych produktów autorka podaje propozycje wegańskich i bezglutenowych zamienników, co pozwoli ci modyfikować skład potraw zależnie od twoich upodobań i z uwzględnieniem wymogów zdrowotnych. Ćwiczenia w samochodzie czy w windzie? Czemu nie! Dominika Musiałowska, specjalistka w dziedzinie insulinooporności, stworzyła zestaw ćwiczeń dla najbardziej nawet zajętych osób. Autorka przedstawia też pakiet specjalny dla insulinoopornych, który pomoże ci zachować zdrowie i dobre samopoczucie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Soczysty, dojrzały pomidor w środku lata czy jego blady cień z holenderskiej uprawy całorocznej? Oto pytanie, które zadaje sobie coraz więcej Polaków. Gdy po latach niedoborów zachłysnęliśmy się bogactwem towarów na sklepowych półkach, z zachwytu zapomnieliśmy o tym, co rodzime, dobre i zdrowe. Dopiero niedawno przestały nam wystarczać sztuczne warzywa z supermarketu. Ale żeby na rynek znów trafiła wartościowa żywność, potrzebni są ludzie, którzy ją wyprodukują. I o nich opowiada ta książka. Bohaterowie Agaty Michalak to pasjonaci, którzy często porwali się - dosłownie - z motyką na słońce. Ich determinacja trafiła jednak na podatny grunt. Choć dla wielu Polaków cena wciąż jest czynnikiem decydującym, coraz częściej kupujemy mniej, ale za to lepiej. Chcemy wiedzieć, co jemy, jaką drogę przebyły produkty, które trafiają na nasz stół, a cena za ekologiczną żywność jest łatwiejsza do zaakceptowania, gdy mamy świadomość, że stoi za nią ciężka praca i szacunek dla przyrody. Tak do tego, co robią, podchodzą bohaterowie Michalak: z bezwzględną uczciwością i wielkim przekonaniem, że jedzenie to coś naprawdę wartościowego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań, przypraw i składników z pięciu kontynentów w efektownym albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów. Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki? Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii? Jak własnoręcznie przygotować wietnamski naleśnik, brazylijskie pralinki albo węgierskie leczo? Ta apetyczna książka zabierze was w wielką podróż śladami smaków, potraw i składników, z których się je przyrządza. Odwiedzicie w niej 26 krajów ze wszystkich kontynentów, a na efektownych ilustracjach Aleksandry i Daniela Mizielińskich zobaczycie marokańską ucztę, pływający wietnamski targ czy argentyńskich gauczów. Poznacie najróżniejsze przysmaki i przeczytacie o ich barwnych losach. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało. I dowiecie się, jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich stron świata. Każdy rozdział poświęcony jest jednemu krajowi. Znajdziecie w nim mnóstwo ciekawostek o charakterystycznych składnikach, potrawach i zwyczajach, a także dwa łatwe do wykonania przepisy. Wyszukiwanie ciekawych informacji ułatwi spis treści, indeks oraz oś czasu, przedstawiająca najważniejsze wydarzenia i odkrycia kulinarne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci- Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Geografia Świata (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Insulinooporność : szybkie dania / Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska. - Wydanie 1. - Łódź : JK Wydawnictwo, 2019. - 310 stron : fotografie kolorowe ; 21 cm.
Ten poradnik ma pomóc wszystkim zapracowanym, zmęczonym czy zwyczajnie nielubiącym gotować osobom błyskawicznie przyrządzać potrawy zgodne z zasadami żywienia insulinoopornych. Z przepisów mogą jednak korzystać nie tylko pacjenci z insulinoopornością, ale każdy, kto chce jeść z niskim indeksem glikemicznym, odżywiać się zdrowo i zrezygnować z częstego jedzenia na mieście. Co znajdziesz w tej książce: rady w pigułce, czyli vademecum dotyczące insulinooporności, listę produktów, z których warto korzystać, podstawowe zasady gotowania dla zabieganych przyprawy, które wspomagają walkę z insulinoopornością, sposoby na okiełznanie głodu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci- Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Przepisy kulinarne (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej